Da Vinci Robotic Surgery

Da Vinci Robotic Surgery во Санте Плус Истанбул
Минимално инвазивна алтернатива за отворена хирургија и лапароскопија. Поради тоа што се спроведуваат само неколку мали засеци нуди поголема прецизност и контрола за хирургот, пациентите побрзо се опоравуваат и можат да преминат на дополнителни третмани доколку е потребно а со тоа и да се вратат побрзо во секојдневниот живо.
Придобивки на системот Да Винчи за пациентите:
Намалена болка
Помал ризик од инфекција или компликации
Помалку загуба на крв (помалку трансфузии)
Пократок престој во болница
Помалку лузни поради помали засеци
Побрзо враќање во нормални секојдневни активности

Хирурзите кои ги вршат роботски операции се високо обучени и способни да вршат минимално инвазивни роботски операции за рак на простата, гинеколошки, абдоменални интервенции, панкреас, црн дроб,дебело црево, глава...

Како работи?!

Во традиционалната минимално инвазивна хирургија, хирургот работи додека стои, користејќи рачни инструменти кои не можат да се наведнуваат или ротираат. Хирургот мора да погледне нагоре и подалеку на блискиот стандарден 2D видео монитор за да ја види сликата на целната анатомија.
Со ергономскиот дизајн на Да Винчи Системот, хирургот може да работи од удобна, седечка положба на конзола, со очите и рацете во согласност со инструментите, како и со зголемен,
3D-изглед на висока дефиниција на целната анатомија.
Предности:
Поголема хируршка прецизност
Зголемен опсег на движење
Подобрена умешност
Подобрена визуелизација, вклучувајќи области кои не можат да се видат со голо око
Полесен пристап до тешко достапни места
Поштеда на здравото ткиво кое не е погодено од рак

Прво, хирургот прави неколку мали засеци за воведување на минијатуризирани инструменти и камера со висока дефиниција во внатрешноста на пациентот. Камерата му овозможува на хирургот да гледа висококвалитетна 3D слика со висока резолуција во хирурпкото поле.
Седи удобно на ергономски конструирана конзола, со очи и раце во согласност со инструментите, хирургот користи контроли под прегледувачот за поместување на инструментите и камерата. Системот потоа ги преведува, во реално време, движењата на рацете, зглобовите и прстите на хирургот во прецизни движења на инструментите во внатрешноста на пациентот.

Во текот на процедурата, хирургот го контролира секој хируршки маневар. Системот не може да се програмира или да дејствува на кој било начин без активност на хирургот.
Кои видови на состојби може да се лекуваат со Да Винчи хирургија?
Постојат широк спектар на состојби со кои може да се оперира со користење на
Да Винчи хирургија, вклучувајќи кардиолошки, глава и вратот, гинеколошки, торакални и уролошки.
Достапноста до минимално инвазиви, високо прецизни интервенции достапни до реално неоперабилни места во организмот е ОГРОМЕН чекор напред до подобрување на општата состојба на организмот и помош во борбата со ракот.